Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σεξιστικής βίας, πάνω απ’ όλα, το ζητούμενο είναι η πρόληψη. Κι η πρόληψη αφορά μέτρα τόσο σε μακροκοινωνιολογικό επίπεδο (π.χ. αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξάλειψη σεξισμού και διακρίσεων) όσο και στο επίπεδο των ανθρωπίνων σχέσεων (π.χ. συμβουλευτική για ζευγάρια και οικογένειες).
Πάνω απ' όλα, το θέμα είναι να καταλάβουμε όλοι οι άνθρωποι ότι η βία μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει και γι’ αυτό, θα πρέπει πάντα ν’ αποφεύγουμε να την ασκούμε.

Επίσης, εκεί που πρέπει ακόμα να εστιάσουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της συντροφικής ή και της συζυγικής βίας είναι στο θέμα της αυτοπροστασίας.
Κάποιες φορές υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με την προσωπικότητα του/ης συντρόφου, ίσως, και πριν καλά – καλά σχετιστούμε ακόμα μαζί του/ης.
Κάποιες ενδείξεις που αφορούν το αν και κατά πόσον κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να ελέγχουν την ζωή των άλλων, να φέρονται αυταρχικά ή και ανισόρροπα.
Βέβαια, δεν είναι πάντα απόλυτο ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να γίνουν βίαιοι/ες, όμως, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας κάποια πράγματα και σε περίπτωση που τα διαπιστώσουμε να φροντίσουμε είτε να βάλουμε τον άλλο/η στη θέση του/ης εξ αρχής, είτε να διαλύσουμε την σχέση, αν δεν γίνεται αλλιώς.