Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Φυσικά όπλα στη μάχη του πονόδοντου


Ο οδοντίατρος δεν είναι ο μόνος σύμμαχός μας στη μάχη για τη στοματική υγιεινή. Προκειμένου να προλαμβάνουμε τις κακές εξελίξεις, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και τα αποστήματα, αλλά και για τις «πρώτες βοήθειες» η φύση έχει κάποιες έξυπνες, απλές και αποτελεσματικές λύσεις.

- Για να καταπραΰνετε τις άφθεςΟι ξηροί καρποί, ο ανανάς και η γραβιέρα μπορεί να προκαλέσουν άφθες στη στοματική κοιλότητα. Αν θέλετε να τις καυτηριάσετε, μπορείτε να κρατήσετε για λίγα λεπτά στο στόμα σας χυμό λεμονιού. Αυτό βεβαίως πονάει αλλά είναι απολύτως αποτελεσματικό. Πιο ήπιος τρόπος ανακούφισης είναι να βάλετε πάνω στην άφθα ένα υγρό σακουλάκι μαύρου τσαγιού και να μασήσετε φύλλα βασιλικού ή φασκόμηλου.

- Αμεση δράση για τον πονόδοντο Αν πονάει ένα δόντι σας, κλείστε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρο, καθώς ο πόνος δείχνει ότι η τερηδόνα έχει επηρεάσει το νεύρο και θα πρέπει να θεραπευτεί το δόντι πριν νεκρωθεί το νεύρο. Για να αντέξετε μέχρι την ώρα του ραντεβού, βάλτε ένα καρφάκι γαρίφαλου επάνω στο πονεμένο δόντι. Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε ένα μικρό κομματάκι σκόρδο και, όσο περίεργο και αν ακούγεται, μια… θερμοφόρα στα πόδια!

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε να ....