Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Φυσικά όπλα στη μάχη του πονόδοντου


Ο οδοντίατρος δεν είναι ο μόνος σύμμαχός μας στη μάχη για τη στοματική υγιεινή. Προκειμένου να προλαμβάνουμε τις κακές εξελίξεις, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και τα αποστήματα, αλλά και για τις «πρώτες βοήθειες» η φύση έχει κάποιες έξυπνες, απλές και αποτελεσματικές λύσεις.

- Για να καταπραΰνετε τις άφθεςΟι ξηροί καρποί, ο ανανάς και η γραβιέρα μπορεί να προκαλέσουν άφθες στη στοματική κοιλότητα. Αν θέλετε να τις καυτηριάσετε, μπορείτε να κρατήσετε για λίγα λεπτά στο στόμα σας χυμό λεμονιού. Αυτό βεβαίως πονάει αλλά είναι απολύτως αποτελεσματικό. Πιο ήπιος τρόπος ανακούφισης είναι να βάλετε πάνω στην άφθα ένα υγρό σακουλάκι μαύρου τσαγιού και να μασήσετε φύλλα βασιλικού ή φασκόμηλου.

- Αμεση δράση για τον πονόδοντο Αν πονάει ένα δόντι σας, κλείστε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρο, καθώς ο πόνος δείχνει ότι η τερηδόνα έχει επηρεάσει το νεύρο και θα πρέπει να θεραπευτεί το δόντι πριν νεκρωθεί το νεύρο. Για να αντέξετε μέχρι την ώρα του ραντεβού, βάλτε ένα καρφάκι γαρίφαλου επάνω στο πονεμένο δόντι. Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε ένα μικρό κομματάκι σκόρδο και, όσο περίεργο και αν ακούγεται, μια… θερμοφόρα στα πόδια!

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε να .......περάσει καιρός μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Αν ο πόνος περάσει από μόνος του, αυτό είναι ένδειξη ότι το νεύρο είναι νεκρό. Σταδιακά όλο το δόντι θα γίνει εύθραυστο και τελικά θα αχρηστευθεί. Σε περίπτωση που υπάρχει και απόστημα, για να αντέξετε μέχρι να πάτε στον γιατρό φτιάξτε μια ζεστή κομπρέσα με βραστή παπαρούνα, την οποία θα πρέπει να βάλετε πάνω στο μάγουλο, κάτω από το οποίο βρίσκεται η πηγή του πόνου.

- Φυσικά μέτρα ενάντια στην ουλίτιδα Αν τα ούλα σας είναι ευαίσθητα και αιμορραγούν όταν πλένετε τα δόντια σας, τότε έχετε ουλίτιδα. Εκτός από την απαραίτητη επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι ζωτικής σημασίας και η άψογη υγιεινή του στόματός σας. Ιδιαίτερα βοηθητική μπορεί να είναι το παρακάτω στοματικό διάλυμα που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ως εξής: βράστε για πέντε λεπτά ένα κουταλάκι του καφέ φύλλα και τσόφλια σημύδας αποξηραμένα και αλεσμένα σε ένα ποτήρι νερό. Αφήστε το να φιλτραριστεί και να παγώσει. Με αυτό κάνετε γαργάρες δύο με τρεις φορές την ημέρα.

- Για πρόληψη της τερηδόνας Το Α και το Ω για την πρόληψη της τερηδόνας είναι η υγιεινή του στόματος και αυτό τηρείται μόνον όταν πλένουμε τα δόντια μας έπειτα από κάθε γεύμα. Επίσης, μία πλύση, μία με δύο φορές την εβδομάδα με φυσικά στοματικά διαλύματα είναι επίσης μια καλή θωράκιση. Ενα τέτοιο διάλυμα μπορεί να είναι ένα ποτήρι με νερό και αλάτι και τρεις σταγόνες αιθέριου ελαίου γαρίφαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου