Η σαρακοστιανή νηστεία και τα παρεπόμενά της
Σύμφωνα με την παράδοση, η Σαρακοστή εμφανίζεται ως μια γυναίκα ξερακιανή, χωρίς στόμα και με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες μέχρι την Ανάσταση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μακρά περίοδο πνευματικής προετοιμασίας και διατροφικής «κάθαρσης», όπου τα έθιμα συνδέονται τόσο με τη θρησκευτικότητα και τον εξαγνισμό όσο και με τη λατρεία των Ψυχών (Ψυχοσάββατα). Ετσι, κατά την περίοδο της νηστείας, στο διαιτολογικό μοντέλο κυριαρχούν τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα θαλασσινά, τα οποία συνιστώνται ως ωφέλιμες επιλογές. Από την άλλη, η εθιμοτυπική αποχή από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος και χοληστερόλη, όπως το κόκκινο κρέας ή τα παχιά γαλακτοκομικά, πράγματι προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, επισημαίνει η κ. Αικατερίνη Σιώπη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος. H νηστεία αφορά συνήθως ...
ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να μειώσει και τα επίπεδά της χοληστερόλης στο αίμα. Αρκεί βέβαια η διάρκειά της να μην είναι της μιας εβδομάδας, αλλά τουλάχιστον ενός μήνα. Επειδή δε ο στόχος είναι η ελάττωση της «κακής» και η αύξηση της «καλής» χοληστερόλης, απαιτείται η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η ελάττωση του στρες.
Επίσης, όσοι έχουν αυξημένα τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, καλό θα ήταν να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης κυρίως από ψάρι και θαλασσινά, χωρίς να κάνουν υπερβολές σε ζυμαρικά και δημητριακά.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι νηστεύουν επί 40 ημέρες πρέπει να είναι προσεκτικοί στους συνδυασμούς των τροφών, ώστε να μην υπάρχουν διατροφικά κενά ή ανισορροπίες, ειδικά σε περιπτώσεις ασθενών, στα παιδιά, στις εγκύους ή στα άτομα τρίτης ηλικίας.
Επιπλέον, αρκετοί θεωρούν πως νηστεύοντας θα χάσουν και βάρος, κάτι το οποίο δεν είναι απόλυτο, τονίζει η ειδικός, καθώς στο σαρακοστιανό μενού περιλαμβάνονται γευστικά εδέσματα που μπορούν να αποδειχτούν παχυντικά, ιδιαίτερα αν χάσουμε το μέτρο και επιδοθούμε σε γαστριμαργικές καταχρήσεις.
Νηστήσιμα με «βαρύτητα»
> Η ταραμοσαλάτα απλώς «συνοδεύει» το γεύμα. Αρα πρέπει να τη γευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες και καλό θα ήταν να μειώσουμε το λάδι κατά την παρασκευή της, για να μην είναι τόσο παχυντική.
> Τα λαχανικά τουρσί δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες. Ομως, λόγω της μεγάλης ποσότητας αλατιού που συνήθως περιέχουν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης.
> Τα λαδερά συνιστούν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα, γεμάτο βιταμίνες και με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ομως, οι «βουτιές» στη σάλτσα τους ανεβάζουν ιδιαίτερα το θερμιδικό περιεχόμενο ενός γεύματος.
> Κατά τη νηστεία, μπορούμε να καταναλώνουμε όσπρια περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα -συνδυάζουν ιδανικά την πρωτεΐνη με τους υδατάνθρακες-, αρκεί να μη γίνονται υπερβολές στην ποσότητα του ελαιόλαδου.
> Τα ψάρια και τα θαλασσινά συνιστώνται περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα - όσο γίνεται πιο αραιά σε τηγανητή εκδοχή.
> Ο χαλβάς ως νηστήσιμο γλυκό αποτελεί μια αρκετά θρεπτική επιλογή -100 γρ. χαλβά αποδίδουν περίπου 500 θερμίδες-, οπότε και πάλι χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα.
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου